Of u nu samen bent of alleen, een huis kopen is de grootste financiële uitgave voor de meesten van ons. Bij het kopen van een huis komt heel wat kijken. Zeker in de huidige nog steeds oververhitte huizenmarkt wilt u goed gefundeerde beslissingen kunnen maken.
10+ makelaars zet graag een aantal aandachtspunten voor u op een rij.
Wel of geen huis kopen?
Er zijn een aantal voors en tegens om een huis te kopen. Het hebben van een eigen huis, met de vrijheid om deze naar wens te veranderen cq. te verbouwen is voor velen een belangrijke reden om een huis te kopen. Hiernaast stopt u, afhankelijk van de hypotheekvorm, elke maand geld in uw eigen huis. Anders dan bij huren is dit een investering.
Bij gebruik van een rentevaste periode zijn de maandlasten daarnaast stabiel, dit in tegenstelling tot de vaak meer grillige huur die elk jaar verhoogd kan worden. Wel is bij huren het onderhoud inbegrepen, bij het kopen van een huis zult u hier zelf zorg voor moeten dragen. Een ander mogelijk nadeel bij het kopen van een huis, is dat uw huis
“onder water” kan komen te staan. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van uw huis. In de aankomende jaren wordt er nog geen daling van de huizenprijzen verwacht.
Bepaal uw woonwensen voor het kopen van een huis
Het is belangrijk goed na te denken over uw woonwensen alvorens een huis te kopen.
Hoeveel ruimte dient de woning te bieden, bestaat de wens vrijstaand te wonen of is een geschakelde woning ook prima? Dienen er voorzieningen dichtbij te zijn zoals winkels en scholen? Mag de woning aan een drukke weg gelegen zijn of liever toch een aan kindvriendelijk hofje? Als uw woonwensen duidelijk zijn, wordt het ook makkelijker gericht te zoeken naar huizen die hier aan voldoen. Uiteraard is het ook noodzakelijk te weten welk budget u voorhanden heeft. Het is verstandig dit eerst in kaart te hebben om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Het verkrijgen van een goed hypotheekadvies ligt aan de grondslag meer inzicht te krijgen in de eigen financiële mogelijkheden voor het kopen van een huis.
Het zoeken van een huis om te kopen
Het is mogelijk zelf een huis te zoeken. Online zijn er volop mogelijkheden via de verschillende platformen zoals funda.nl, huislijn.nl, jaap.nl en websites van makelaars zelf. Het is ook mogelijk een aankoopmakelaar in de arm te nemen, vaak weet deze door middel van het netwerk dat zij hebben eerder af van huizen die te koop zullen komen, dus ook voordat deze online te vinden zullen zijn.
Daarnaast kan de aankoopmakelaar voor u onderhandelen tijdens aankoop en ondersteunt u gedurende het hele aankoopproces. Mogelijke gebreken dienen te worden geïnventariseerd, het bestemmingsplan dient gecontroleerd te worden, alsook de kavel zelf en mogelijk gelden er nog bepaalde overheidsregels of andere beperkingen, bijvoorbeeld als de woning een monumentale status heeft. 10+ makelaars kan u bijstaan bij het vinden en kopen van een huis dat aan uw woonwensen voldoet, rekening houdend met uw financiële mogelijkheden. Wilt u nog voordat een huis op bijvoorbeeld funda.nl online komt hiervan op de hoogte worden gesteld? Schrijf uzelf dan nu gratis in voor onze Woning Alert!
U ontvangt dan een e-mail op het moment wij een woning op 10+ makelaars website plaatsen.
Een huis bezichtigen
U hebt een huis gezien dat aan uw woonwensen voldoet en binnen uw budget past. Zelf of met uw aankoopmakelaar is er gekeken of de woning en alles hieromtrent erop papier goed uitziet. Het is vervolgens zaak om het huis te bezichtigen. Ook bij het bezichtigen van een huis is een goed begin het halve werk. Alle mogelijke vragen die u heeft neemt u mee, zorg ervoor dat bijvoorbeeld altijd vraagt naar mogelijke gebreken van de woning. De verkopende partij is volgens de informatieplicht verplicht mogelijke gebreken te benoemen.
Echter heeft u ook een onderzoeksplicht, ga er dus nooit vanuit dat de verkopende partij uit eigen initiatief van deze informatie voorziet. Indien er twijfel bestaat over onderhoudstechnische aspecten van de woning, is het aan te raden om een bouwkundige keuring aan te vragen.
Bekijk in ieder geval zelf goed de buiten- en binnenkant van de woning. Is het dak nog in goede staat? Is het schilderwerk in orde of aan vervanging toe? Wat is de staat van de kozijnen en van welk materiaal zijn deze gemaakt? Hoe is de zonligging? Wat is de staat van tuin en/of terras?
De binnenkant van de woning dient eveneens kritisch bekeken te worden. Heeft de woning bijvoorbeeld een logische indeling? Hoe is de staat van de wc, keuken en badkamer? Mogelijk zijn deze verouderd. Hoe is het gesteld met de aanwezigheid van installaties en apparatuur? Dit geldt ook voor de geplaatste CV-ketel. De maandelijkse energielasten zijn ook goed om op te vragen, evenals te kijken of de woning over een oud of nieuw energielabel beschikt en welke dit is. De verkopende partij is verplicht een energielabel te tonen. Hoe is het gesteld met de isolatie van dak en muren? Is het dubbel glas nog in goede staat? Heeft het huis al een warmtepomp of zijn er zonnepanelen geplaatst? Ramen en deuren dienen ook gecontroleerd te worden, hoe is de staat van deze en gaan ze makkelijk open en dicht?
Bieden op een huis
Wanneer u besloten heeft het bezichtigde huis graag te willen kopen, komt een spannend moment, het daadwerkelijk bieden op de woning. Er zijn diverse aandachtspunten bij het bepalen van een goed bod. Zoals eerder opgemerkt is het van belang de staat van de woning mee te nemen. Ook de locatie speelt een rol en de beschikbaarheid van te koop staande huizen in een de desbetreffende plaats en regio tellen mee.
Hiernaast is het verstandig om een onafhankelijke en gevalideerde taxatie te laten uitvoeren, zodat deze ook wordt geaccepteerd bij een eventuele hypotheekaanvraag. U kunt bijvoorbeeld via de vereniging eigen huis een taxateur zoeken, ook 10+ makelaars kan u doorverwijzen naar een kwalitatief hoogwaardige taxateur.
Zorg voordat u uw eerste bod uitbrengt, dat u de ontbindende voorwaarden goed in beeld heeft en degenen communiceert die u wilt toepassen. Denk hierbij aan het verkrijgen van financiering met of zonder NHG, de bouwkundige keuring, vergunning of de NVM-No risk clausule. Met deze laatste ontbindende voorwaarde kunt van de koop afzien als u de eigen woning niet verkocht krijgt.
Voor het kiezen van de juiste biedingsstrategie en ondersteuning bij de mogelijke onderhandelingen kunt u de hulp inzetten van een NVM-aankoopmakelaar. 10+ makelaars helpt u graag bij dit proces. De volgende vormen van bieden kunnen aan de orde komen; onderhandelen, verkoop bij inschrijving, online bieden en veiling.
Wanneer u onderhandelt doet u schriftelijk of mondeling een openingsbod. Het is belangrijk een mondeling bod schriftelijk te laten bevestigen. Na het krijgen van een tegenbod bent u in onderhandeling. U kunt meerdere biedingen doen, echter in de praktijk is dit aantal niet oneindig. Afhankelijk van de situatie kunt ook direct een eindbod doen met deadline.
Dit is met name een geschikte strategie als u nog andere opties heeft waarop u zou willen bieden. In geval van verkoop bij inschrijving is het slechts mogelijk eenmaal een eindbod te doen. Aan het doen van een eindbod bij inschrijving kunnen diverse regels gebonden zijn waar 10+ makelaars u bij kan helpen. Online bieden via een online veilingplatform komt ook vaker voor, waarbij de biedingen gedurende de veiling openbaar zijn. Het is hierbij vaak mogelijk het eigen bod aan te passen of een concurrerend bod te overbieden. Bij het automatisch overbieden dient een eigen eindbod te zijn ingesteld. Via een reguliere veiling kan ook een woning worden aangeboden, dit kan een vrijwillige of executieveiling zijn.
De koopovereenkomst
Nadat u als kopende partij en de verkopende partij akkoord zijn, is het moment daar voor het tekenen van de koopovereenkomst. Er dient overeenstemming te zijn gevonden over prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken. Belangrijk te weten is, dat een mondelinge overeenkomst nog niet rechtsgeldig is, er dient schriftelijke vastlegging te zijn. Na het tekenen van de koopovereenkomst zijn er drie wettelijke dagen bedenktijd, waarin u als koper zonder opgaaf van reden de koop kunt ontbinden. De koop is hierna definitief rond en kan alleen nog ontbonden worden als er een beroep kan worden gedaan op eerder afgesproken ontbindende voorwaarden.
De financiering
Nadat een koopovereenkomst tot stand is gekomen is het vaak nog zaak de financiering definitief te regelen. Een ontbindende voorwaarde voor het kopen van een huis kan zoals eerder genoemd, het rondkrijgen zijn van de financiering voor het daadwerkelijk kopen van een huis zijn. Momenteel is het mogelijk tot 100% van de waarde van de woning te financieren.
Voor de financiering kunnen er meerdere soorten hypotheken worden afgesloten die te verkrijgen zijn bij diverse hypotheekaanbieders. Niet alle hypotheekaanbieders bieden elk type hypotheekvorm aan.
Veel voorkomende hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.
Dit zijn ook de enige hypotheekvormen die recht geven op renteaftrek.
Bij de annuïteitenhypotheek wordt gedurende een afgesproken looptijd (vaak 360 maanden, 30 jaar) de hypothecaire lening afgelost. De hypotheekrenteaftrek kan alleen worden toegepast als binnen de looptijd wordt afgelost. Het maandbedrag blijft gedurende de rentevaste periode gelijk en bestaat uit een vast deel (de annuïteit) en het een deel aflossing (de rente). Naarmate de looptijd vordert wordt het bedrag waarover rente betaald dient te worden lager, evenredig zal zodoende ook het deel aflossing hoger worden en het rentedeel lager.
Bij een lineaire hypotheek wordt gedurende de looptijd de gehele hypothecaire lening afgelost. Zodoende kan ook bij deze hypotheekvorm de renteaftrek worden ingezet.
Het verschil met de annuïteitenhypotheek is dat het deel aflossing en het deel rente aflossing gelijk blijven gedurende de gehele looptijd. Hierdoor neemt de hypotheekschuld in gelijke delen af.
De kosten koper bestaan uit de overige kosten naast de hypothecaire lening. Dit zijn altijd de overdrachtsbelasting en notariskosten. De overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar, de notariskosten zijn gedeeltelijk aftrekbaar. Het betreft hier alleen de notariskosten voor de leveringsakte of eigendomsakte en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw.
Overige optionele kosten koper zijn:
- de makelaarscourtage: een te onderhandelen percentage van de totale koopsom of een vast bedrag. De diensten zijn meestal op no cure no pay basis.
- taxatiekosten – de taxatiekosten voor het verkrijgen van een hypotheek zijn aftrekbaar
- advies- en bemiddelingskosten – bemiddelingskosten voor het verkrijgen van de hypotheek of lening zijn aftrekbaar
- bouwkundig rapport
- bankgarantie
- waarborgsom nationale hypotheek garantie
De laatste stap, naar de notaris
Nadat de koopakte, leveringsakte en hypotheekakte zijn getekend bij de notaris bent u de trotse bezitter van een huis! Zoals u inmiddels heeft kunnen zien, komt er heel wat kijken bij het kopen van een huis.10+ makelaars staat u graag bij met raad en daad, neem daarom gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.